dilluns, 24 d’octubre del 2011

Quan hem de canviar les sabatilles?

Una de les coses més importants per a practicar running o triatló és que usem en calçat adequat. Així, prevenim lesions, ens sentim còmodes i progressem amb el passar dels entrenaments.
Quan parlem de calçats,  hi ha un problema difícil de resoldre:  Cada quantes setmanes, mesos o anys hem de canviar el calçat?
Per a esta qüestió que afligeix als corredors, lamentablement no hi ha una resposta matemàtica que es resolga entre quilòmetres i mesos.
Generalment es diu que hem de comprar un parell nou una vegada que completem entre 400 a 600 quilòmetres. Es diu que una vegada completada eixa quantitat de quilòmetres, les sabatilles necessiten un canvi, especialment pel desgast de la sola.
A més, és important no sols portar un registre de quants km vam fer en un dia d'entrenament sinó que hem de portar un compte general dels km que sumem al llarg del temps, així sabrem quan hem de canviar el calçat. A vegades, les sabatilles estan molt ben cuidades i brillosas, encara pareixen noves però la seua sola està totalment gastada, la qual cosa més tard atraurà lesions.
D'altra banda, la distància aproximada que ens indica que hem de canviar el calçat, depén de quin tipus de corredors siguem:
Persones que corren o caminen 3-4 vegades per setmana: si corren o caminen de 3 a5km cada dia d'exercici les sabatilles han de ser reemplaçades almenys dos vegades de vegades a l'any.
Corredors de més de 4 vegades per setmana: si solen entrenar diverses vegades a la setmana, entre 8 a 12km cada entrenament, hauran de reemplaçar-les cada 3-4 mesos.
Els corredors de resistència: Si estan entrenant per a un triatlón, mitja marató o 42K com segurament hauran de canviar-les cada 2-3 mesos.
Un altre, factor important a tindre en compte és el terreny en què s'entrena, si els entrenaments es realitzen en una superfície irregular o en el carrer segurament es gastarà més ràpid. Els corredors que completen les distància en past o una pista (pols de rajola) tindran més marge de temps per a reemplaçar les sabatilles.

No sé com adonar-me…
Si no porten un registre dels km que van córrer des que van comprar el parell que estan usant actualment hi ha diversos factors que permeten que ens adonem que ja és hora de comprar unes noves:
Miren la sola de la sabatilla: quan la sola comença a desgastar-se, és un bon senyal que ja no serveixen per a entrenar. A més és important detindres en com es gasta la sola. Per exemple: si hi ha un desgast excessiu en el taló, o en un costat de la sabatilla pot ser un indici d'un problema pronació o supinació, que poden causar problemes de genoll o de maluc.
Dobleguen la sabatilles: Prenguen la sabatilla del taló i de la punta i tracten d'unir ambdós puntes. Si la sabatilla es doblega fàcilment significa que l'entresola està danyada.
Si van augmentant el pes corporal: Quan s'augmenta de pes, probable que les sabatilles es gasten més ràpid, ja que tindran major impacte contra el sòl. En eixos casos cal canviar amb més freqüència el calçat.
Dolor en els genolls, talons i rampes: Si els dolors són constants també pot ser pel desgast del calçat, ja que les cames fan un doble esforç i s'acaben fatigant.
Falta d'amortiguación: al córrer podem vore si les sabatilles no estan amortint bé. Per exemple: Si fan molt de soroll quan impacten contra el sòl, significa que estan gastades.
A més és important recordar com ens sentim el primer dia que les comprem i com ens sentim hui, si és necessari, es pot prendre nota de com se sent quan són noves i fins a es pot fer una breu descripció de la sola.
Així, quan ens sapiem si els dolors o la fatiga provenen del gastat del calçat podrem comparar-los amb les anotacions.

Font: Atletas.info

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

10 K nocturn Gandia 2022

El dissabte 4 de juny es va celebrar a Gandia el 10 K Nocturn. Allí va estar present Miguel Ferrer i va "trencar" el crono. Una ...